Rusko: Tri odsúdené členky Pussy Riot dajú do mierne stráženej väznice

17.08.2012 Celý región

Moskva 17. augusta (TASR) - Moskovská sudkyňa Marina Syrovová dnes odsúdila každú z troch členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot za výtržníctvo na dva roky vo väznici so stredným stupňom ochrany. Uviedla to ruská televízia Russia Today, vysielajúca pre zahraničie.

Po oznámení výšky trestu sa v súdnej sieni ozvali výkriky "Hanba súdu!"

Súdny proces, ktorý sa dnes skončil uznaním troch mladých žien za vinné a vyhlásením výšky trestu, vyvolal medzinárodné pobúrenie. Po celom svete, vrátane Slovenska, sa dnes konali protesty na podporu týchto rockeriek a feministiek.

Členky skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová (24), Nadežda Tolokonnikovová (22) a Jekaterina Samucevičová (29) strávili doteraz vo väzbe päť mesiacov a podľa prokremeľskej televízie Russia Today sa im tento čas započíta do trestu.

Sudkyňa dnes už skôr vyhlásila, že tri členky kapely sú uznané za vinné z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou. Sudkyňa pri čítaní rozsudku uviedla, že pieseň zosmiešňujúca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorú zaspievala ženská punková skupina Pussy Riot, urazila pravoslávnu cirkev a veriacich.

Trojicu žien zatkli v marci po tom, čo 21. februára vošli do moskovského pravoslávneho Chrámu Krista Spasiteľa a pred oltárom zaspievali skladbu, v ktorej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina. Ten je pri moci od roku 2000.

Podporovatelia žien tvrdia, že pred súd bola vlastne postavená Putinova tolerancia voči jeho odporcom.

Pred súdnou budovou sa zhromaždilo približne 2000 ľudí, väčšinou priaznivcov kapely. Zatkli tam aj niekoľko opozičných predstaviteľov, ktorí vyjadrovali podporu členkám Pussy Riot.

Tri rockerky sledovali rozsudok v súdnej sieni v zasklenej klietke a s putami na rukách.

Ženy vysvetlili, že pred oltárom v chráme protestovali proti Putinovým úzkym vzťahom s cirkvou.
 

Vyberte región